El bestiari festiu

El bestiari popular català

IMG-20151121-WA0028 (Small)El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres.

Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga, que se celebra la setmana de Corpus, declarada el 2005 << Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat >> per la UNESCO. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i fetes d’altres tipus arreu del país.

 

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

IMG-20151121-WA0033L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és la federació d’associacions de l’àmbit catalanoparlant que representa el “Món del Bestiari”.

Es va fundar el 24 de novembre de 1996 amb l’objectiu de proveir als grups d’ajuda tècnica i informació, així com també de plataforma per la recerca i canals de comunicació dels creadors, comissions i usuaris.

Actualment, l’Agrupació està formada per més de 215 entitats que representen prop de 600 figures de bestiari festiu i més de 9.000 afiliats entre bastaixos, pirotècnics, músics, auxiliars, etc.

 

Reivindicant el Dia Europeu del Bestiari Festiu

IMG-20151121-WA0031 (Small)Catalunya, sense cap dubte, és la nació europea que atresora més bestiari festiu, entès aquest com tota “figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern o extern, de carcasssa i/o figuració total o ‘protèsica¡ amb caràcter individual o grupal, i amb una tècnica, funcionalitat i simbolisme determinats, així com llurs col·lectius humans i models associatius”. Sense comptar el de caràcter infantil, podem assegurar que el bestiari festiu de Catalunya sobrepassa actualment les 900 figures de tota mena de simbologia, morfologia , antigor i representativitat. Tanmateix, tot i que en molta menor escala i sense el gran dinamisme que té a Catalunya, en diversos països d’Europa existeix bestiari festiu. Així, trobem bestiari festiu a l’estat francès (sobretot a Occitània), Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia, Malta, entre altres….

El nostre objectiu preferent per als pròxims dos anys és confeccionar un complet i exhaustiu catàleg del bestiari festiu europeu. De fet, disposem ja d’una base de dades bàsica amb el bestiari festiu dels Països Catalans, a excepció dels infantils encara no catalogats.

És per això que un dels objectius del Festivitas Bestiarum sigui ja enguany, l’obertura cap a Europa, l’iniciar contactes amb les entitats europees que tenen cura de bestiari festiu, convidar als europarlamentaris catalans a que es comprometin a treballar perquè el dia 24 de novembre sigui declarar oficialment Dia Europeu del Bestiari Festiu.